"Az, aki arra használja ügyességét és alkotó képzeletét,

hogy meglássa, milyen sokat tud adni száz forintért, ahelyett, hogy azt keresse, milyen keveset tud adni száz forintért, sikerre van ítélve."

Concordia Közraktár Zrt.

Címünk ahová mintáit is küldheti:
Gabona Control
1024 Budapest, Kisrókus u. 15/b
+36 1 212 4403
+36 1 212 1731
Major Andrea - igazgató - +36 70 377 7672
Rogozonszki István - ellenőrzési menedzser - +36 30 312 2587
Bányász István - laboratóriumvezető - +36 30 201 6332
gcontrol@concordia.hu
www.concordia.hu
https://www.facebook.com/concordiazrt/

FOSFA, GAFTA, ISO 17025 és ISO9001 tanúsítványokkal rendelkező állami tulajdonú minőségellenőrző szervezetként raktári mintavételezéssel, hazai és export árufeladások ellenőrzésével, valamint akkreditált laboratóriumi vizsgálatokkal állunk rendelkezésére.

Gyors átfutási idővel és megfizethető áron végezzük szolgáltatásainkat.

. Fizikai paraméterek, érzékszervi és tisztaság vizsgálatok
. Beltartalom - fehérje, sikér, sikérterülés, keményítő
. Reológia - alveográf, extenzográf, valorigráf, farinográf
. Sörárpa - csírázási energia, Vitascope, osztályozottság
. Olajmagvak FOSFA szerinti analízise, minőségi tanúsítása
. Mikotoxinok, szermaradványok meghatározása
. GMO vizsgálatok

Milyen paraméterek szerepeljenek a minőségi certifikáton?

A Gabona Control kiemelkedő tapasztalattal rendelkező szakember gárdája három évtizede szolgálja megelégedéssel partnereit szabványos mintavétellel, rakodás felügyelettel, valamint akkreditált laboratóriumi vizsgálatokkal, a hazai és export piacon egyaránt. 2000-ben nálunk nyílt meg az első kereskedelmi célú GMO laboratórium az országban. A szemes termények teljes körű vizsgálatához szükséges magas színvonalú műszeres hátterünk a garancia arra, hogy partnereink megfizethető áron részesülnek szakszerű, gyors és pontos kiszolgálásban.

Budapest központjában, a volt Malomipari Kutató Intézet Kisrókus utcai épületében működünk, mint a CONCORDIA Közraktár Zrt. minőségellenőrzési igazgatósága. Rendelkezünk a hazai és nemzetközi kereskedelem számára nélkülözhetetlen akkreditációkkal, tanúsítványokkal. (ISO 9001, MSZ EN ISO 17025, FOSFA, GAFTA)

Szeretnénk gyakorlati tanácsokkal szolgálni, hogy a különböző kalászos gabonák, olajmagvak értékesítésekor mely vizsgálatok elvégzése célszerű, illetve a piaci árverseny szempontjából mely paraméterek a meghatározóak.

Learatták az őszi árpát, az őszi búzát és a tavaszi árpát is. Jó piaci pozíciót csak akkor érünk el, ha pontosan ismerjük a terményünk minőségét. A takarmány árpánál lényeges a nedvességtartalom, hektolitertömeg és tisztaság. Minősítése rövid idő alatt, viszonylag kevés anyagi ráfordítással megoldható.

A búza minősítése összetettebb feladat. Ez estben jó ha tudjuk, hogy milyen célra szánjuk a terményünket. A 2012-ben elfogadott és 2017-ben módosított búza szabvány komplex minősítést tesz lehetővé. Az alap paraméterek - nedvességtartalom, hektolitertömeg, tisztaság - mellett meghatározásra kerül a fehérjetartalom, sikértartalom, a magyar minőségi értékszám, esésszám, Zeleny szedimentációs index és az alveográfos vagy extenzográfos paraméterek is. Adott piaci szegmens kiszolgálására elegendő lehet a fenti vizsgálatok egy része is. Szakembereink készségesen állnak rendelkezésükre a megfelelő vizsgálatok kiválasztásában.

A malátázásra szánt sörárpánál a nedvesség és hektolitertömeg a fehérjetartalom, az osztályozottság és csírázóképesség lényeges paraméter. A kalászos gabonák minősítésekor a DON toxin meghatározása egyre elterjedtebb követelmény. Mind az élelmezésre, mind a takarmányozásra szánt tételek esetében további toxinok vizsgálata is szükséges lehet például Zearalenon, Fumonisin, T2-HT2 toxin, Ochratoxin és Aflatoxinok. Fontos tudni, hogy a toxin határértékeket a felhasználási terület határozza meg.

Az ipari napraforgó és az őszi káposztarepce esetében a nedvesség és a tisztaság mellett a szabad zsírsavak és az olajtartalom meghatározása elsődleges a szerződött felek közötti elszámolásban. A magas olajsavas napraforgó esetében az olajsavtartalom értéke kiemelten fontos.

A repce esetében az erukasav és glükozinolát-tartalom problémája a kitartó nemesítői erőfeszítéseknek köszönhetően megoldottnak látszik, de a nemzetközi kereskedelem továbbra is megköveteli ezen értékek szerepeltetését. A szabványos olajtartalom meghatározás történhet extrakciós és mágneses magrezonanciás (NMR) eljárással. A napraforgó esetében az NMR mérési bizonytalansága nagyobb az extrakciós módszerénél. Az olajos magvak nemzetközi kereskedelmét meghatározó FOSFA előírások az extrakciós eljárást tartalmazzák.

A dinamikusan fejlődő hazai szójabab termesztés a takarmányipar számára biztosít megfelelő, GMO mentes fehérje forrást. A szójabab olajtartalma és rosttartalma is lényeges szempont. A napraforgó és a szójabab tételek esetében gyakori tapasztalat, hogy a magas ambróziamag tartalom miatt nem felelnek az európai előírásokban található 50 mg/kg határértéknek. Ezt a szigorú limitet egyelőre csak az export esetében követelik meg. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a tonnánként 70-100 Ft körüli összeg - a mintavétel és az analízis együttes költsége - többszörösen megtérülhet, amennyiben a minőség ismeretében előnyösen értékesíti terményét. Legyünk együtt sikeresek, arasson velünk!

- Major Andrea -


RAKTÁRI MINTAVÉTELEZÉS, AKKREDITÁLT LABORATÓRIUM, Gabona Control, Concordia Közraktár Zrt.

Concordia Közraktár Zrt.

Elolvasom

RAKTÁRI MINTAVÉTELEZÉS, AKKREDITÁLT LABORATÓRIUM, Gabona Control, Concordia Közraktár Zrt.; álló

Ezekre még szüksége lehet?!