Agrárkiállítások
Megtekintheti az országosan megrendezésre kerülő Agrárkiállítások éves naptárát
"Az, aki arra használja ügyességét és alkotó képzeletét,
hogy meglássa, milyen sokat tud adni száz forintért, ahelyett, hogy azt keresse, milyen keveset tud adni száz forintért, sikerre van ítélve."
Speciális szabályai vannak az élelmiszercélú rovarok forgalmazásának
Idáig 3 rovar esetében engedélyezte az Európai Unió az élelmiszer célú forgalmazást, ez azonban még
nem jelenti azt, hogy bárki szabadon árusíthatja ezeket a konkrét termékeket.
Cikkünkben összefoglaltuk a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.
A rovarok ún. új élelmiszernek minősülnek, így forgalmazásuk uniós szinten szabályozott, a 2015/2283/EU rendelet
tartalmazza az alapvető szabályokat. Magyarországon is a fenti előírásokat kell betartani, azaz kizárólag
előzetes uniós engedélyezést követően hozható forgalomba minden rovar és rovar alapú élelmiszer.
Az engedélyezett új élelmiszerek listája a 2017/2470/EU végrehajtási rendelet mellékletében
található. Jelenleg 3 rovar szerepel az engedélyezettek között, ezek:
Szárított Tenebrio molitor lárva (közönséges lisztbogár)
Közönséges lisztbogár fagyasztott, szárított és por formában lévő lárvája (Tenebrio molitor lárva)
Fagyasztott, szárított és por formában lévő Locusta migratoria (keleti vándorsáska)
Fagyasztott, szárított és por formában lévő Acheta domesticus (házi tücsök)
Fontos, hogy a fenti rovartermékek esetében kizárólag a fagyasztott/szárított/por formában
történő forgalmazást engedélyezte az EU. Továbbra is érvényes tehát, hogy élő/nyers állapotban nem lehet rovarokat élelmiszerként árusítani.
Szintén hatályos előírás, hogy rovarok takarmány célú értékesítésekor a jelölésen egyértelműen fel kell tüntetni, hogy takarmányról van szó,
ilyen terméket tilos emberi fogyasztásra ajánlani.
A rendeletekben részletesen megtalálhatók az új élelmiszerek felhasználásának feltételei, a biztonsági előírások és a specifikációk is.
A már engedéllyel bíró rovartermékek esetében azt is érdemes tudni, hogy mindháromnál adatvédelmet kértek a kérelmezők, ami azt jelenti, hogy
5 évig kizárólagos forgalmazói lehetnek a terméknek. Ez alól két eset jelenthet kivételt: ha az új kérelmező teljesen új, jogszerűen
megszerzett, és korábban fel nem használt tudományos bizonyítékokon és adatokon alapuló eljárást indít, vagy
az eredeti kérelmező beleegyezésével engedélyt kap a szóban forgó új élelmiszer forgalmazására.
Az engedély iránti kérelmet az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatósághoz elektronikus úton, a
Bizottság honlapján kell benyújtani. A biztonsági értékelést az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) végzi.
Az Agrárminisztérium közbenjárására hamarosan egyedi jelölést és elkülönítést kapnak a rovarfehérjéket tartalmazó termékek a magyar boltokban.
Nagy István, az Agrárminisztérium (AM) tárcavezetője a döntéssel kapcsolatban megjegyezte, az összetevőket a csomagoláson jól
látható helyen kell majd feltüntetni; ezeket a termékeket pedig elkülönítve, külön polcon kell majd elhelyezni az üzletekben.
Európai Bizottság: a rovarok fogyasztása biztonságos
Bár elsőre igen bizarrnak tűnhet a bogárevés, az Európai Unió tavaly már zöld utat adott a lisztkukacnak, mint élelmiszernek, és egy
friss, 2022. augusztusi rendelkezés értelmében az Európai Bizottság szerint a rovarok fogyasztása biztonságos. Persze azzal a
kikötéssel, engedélyezik a forgalombahozatalukat, amennyiben tudományos bizonyítást nyer, hogy nem jelentenek kockázatot az emberi egészségre.
Amellett, hogy a rovarok kevesebb ráfordítást igényelnek a tenyésztés során, sokkal hatékonyabban alakítják a takarmányt saját
testtömegükké, mint más állatfajok. Ez annak tudható be, hogy nem szükséges külön energia a testhőmérsékletük
megtartásához, mivel környezetük hőtartalmát veszik fel. Ráadásul takarmányként felhasználhatók olyan mezőgazdasági,
élelmiszeripari vagy éppen faipari melléktermékek, amelyeket ma sok esetben hulladékként tartunk számon. - írja a Nébih
A hagyományos hús "vágási kihozatala", azaz a testtömeg fogyasztható hányada is igen magas. Míg a gazdasági állatok
átlagosan 50% körüli vágási kihozatallal bírnak, addig egy tücsök esetében az állat 80%, de saját tapasztalatom alapján
akár 100%-a is fogyasztható, a lisztbogár vagy a fekete katonalégy lárvája pedig szintén teljes mértékben
- mondja Antonovits Bence Dániel.
A Nébih felmérése szerint Magyarországon a fogyasztók kevesebb mint öt százaléka fogyasztana szívesen rovarokból készült
ételt, több mint hetven százalékuk pedig határozottan elzárkózik a lehetőségtől. Vagyis a rovarok fogyasztásától hazánkban
sokan idegenkednek, de anélkül, hogy tudnánk róla, évente átlagosan mindenki körülbelül ötszáz gramm rovart eszik meg úgy,
hogy azok bekerülnek az élelmiszerekbe a feldolgozás során.
Nem mindenkinek ajánlott viszont a lisztkukacok majszolása, már azokon kívül is, akiknek nem lenne gusztusa bogarakat és
lárvákat enni. Az uniós hatóság tudósai szerint aki allergiás a rákhúsra vagy a poratkára, az jobb,
ha elkerüli a lárvaevést, mert az is előhozhatja a tüneteit.
Két „népszerű” adalék a kármin és a sellak, ami már évek óta sok élelmiszerben megtalálható. Előbbi általában a húsokban,
húskészítményekben, édességekben, italokban, valamint lekvárokban van jelen. A piros színért ugyanis ez a felelős,
így ne lepődjünk meg, ha a színezett élelmiszerek kármint tartalmaznak. Az anyag E120 fedőnéven található
meg a csomagolásokon. Ezzel szemben a sellak E904 kód alatt fut.
A kármint és a sellakot is a Peruban és Mexikóban őshonos nőstény pajzstetvekből, illetve azok gyantaszerű váladékából
nyerik ki, előbbit az élelmiszerek színezésére, utóbbit pedig fényesítésére használják.
Az emberek nagy részének fogalma sincs arról, hogy mi és mit tartalmaz. Például a gumicukrot jórészt lovak
csontjainak porából állítják elő. Egyes kávék, sütik pedig régóta tartalmaznak kárminsavat. A kármin ott
van az epres joghurtokban, valamint a piros gyümölcsös a legtöbb esetben a bevonatos cukorkák, drazsék
esetében pedig a pirosakhoz használják fel. Kárminsav már korábban is került löncshúsokba, felvágottakba,
húsokba – a többi között –, a Pick Harmónia, a Pápai, a Kaiser és a Finonimo húskészítményeibe.
Sellakot régóta fogyaszt az, aki evett már kagyló és csiga formájú csokoládét, Kométa Malabo gyümölcskosarat,
Harry Potter Bertie Bott’s Beans ízesített cukorkát, esetleg Szerencsi tökmagos eritrites étcsokoládét.
Ne hagyjuk ki a Lindt Swiss Luxury Selection válogatást sem, hiszen ez és a Kinder Schoko-Bons
szintén tartalmazza az E904 adalékanyagot.
Eltérőek azonban a vélemények a bogár-, lárvaevés egészségre gyakorolt hatásáról
A fenti információk talán sokakat meglepnek, de félni nem kell ettől: az egészséges
szervezetre teljesen veszélytelenek. írja a duol.hu
Senki sem tudja, hova vezet a rovarevés
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) állásfoglalása mellett a nemzeti hatóságok, köztük a Nébih is
felhívta már a figyelmet, hogy a rovarok fogyasztása eddig nem ismert reakciókat is kiválthat az
emberi szervezetben, ez minden új élelmiszernél előfordulhat.
Hiába a termékek hosszas vizsgálata és a kockázatok elemzése, az uniós hatóság amellett, hogy ezeket a
fajokat emberi fogyasztásra javasolja, a veszélyekre is figyelmeztet.
Nem értünk a rovarevéshez
Az európai emberek szervezete nincs hozzászokva a rovari fehérjeforráshoz, Európában nincs hagyományuk.
Éppen ezért a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy minden előzmény nélkül kialakulhatnak allergiás
reakciók a rovarok elfogyasztása után azoknál is, akik más élelmiszerekre nem érzékenyek.
Ezeket a kockázatokat ráadásul növeli, hogy nincs érdemi rovartenyésztés és feldolgozás, így a legtöbb
ilyen terméket a Távol-Keletről importálja az EU. Az előállítási körülmények bizonytalanok, ráadásul
a fogyasztóknak sincsenek ismereteik, tapasztalataik, ezért a nem megfelelő feldolgozással is
kiválthatók allergiás reakcióhoz vagy komolyabb gyomorpanaszokhoz vezető biológiai folyamatok. - írja az economx.hu
Személyes véleményem, hogy nekünk embereknek a helyett, hogy újabb és újabb megoldásokat keresnénk arra, hogyan tudjuk
fenntartani a jelenlegi társadalmainkat, hogyan tudnánk új még több élelmiszert termelni,
lehet sokkal inkább a racionalitásra kellene törekednünk.
Ésszerű társadalmi elosztással, létszám tervezéssel, ésszerű környezetbarát fogyasztással. Megszüntetve a
tonnányi kidobott élelmiszer mennyiségeket. Felfogni, megérteni valóban mire van szükségünk és mi az amire nincs.
Lényegesen csökkentve a hulladékunkat, különösen a nem lebomló csomagolóanyagokat.
Meghúzni a határokat, észrevenni, hogy nem a természet, egymás leigázójának, kizsákmányolójának kell lennünk, hanem egymással harmóniában élőknek.