Agrárkiállítások
Megtekintheti az országosan megrendezésre kerülő Agrárkiállítások éves naptárát
"Az, aki arra használja ügyességét és alkotó képzeletét,
hogy meglássa, milyen sokat tud adni száz forintért, ahelyett, hogy azt keresse, milyen keveset tud adni száz forintért, sikerre van ítélve."
Összefogással stabilabbá válhat a magyar hagymaágazat
Összefogással stabilabbá válhat a tavaly kedvező évet
zárt magyar hagymaágazat, de a piaci ingadozások
ellensúlyozására növelni kell a tárolókapacitásokat a
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hagyma
munkacsoportja szerint.
A NAK hétfői, MTI-nek küldött közleményében kiemeli:
alapvető cél, hogy amikor van magyar áru a piacon, akkor
azt forgalmazzák a kereskedők. A magyar vöröshagyma
versenyképességének erősítéséhez a tárolhatóság
fokozása és a tárolókapacitás növelése is szükséges,
hogy a vöröshagyma minősége a betakarítástól 5-6
hónapon keresztül a piaci igényeknek megfelelő legyen.
Mint írták, alkalmazkodni kell ahhoz, hogy a vörös- és a
fokhagyma is frisspiaci termékké vált. Azok az európai
termelők vannak versenyelőnyben, akik jobb minőséget
és nagyobb hozamot állítanak elő és rendelkeznek
tárolókapacitással. A hatékonyságnövelést összehangolt
tevékenység, közös tárolás, kiszerelés, értékesítés
segítheti - összegezte az agrárkamara martfűi évnyitó
ülését követően.
Közölték: Magyarországon az éves vöröshagymafogyasztás fejenként 10-12 kilogramm, fokhagymából
megközelítőleg fejenként egy kilogramm. Vöröshagymából
átlagosan 65-70 ezer tonna a hazai termésmennyiség,
fokhagymából 6-8 ezer tonna. A vöröshagymatípusok
termőterülete az elmúlt években fokozatosan csökkent, a
területalapú támogatások adatai szerint 2018. évben
mintegy 1470 hektáron termesztettek vöröshagymát.
Ezzel szemben a fokhagyma területe 1169 hektárra
emelkedett.
Kitértek arra is, hogy a vöröshagyma termelői átlagára az
elmúlt években erősen ingadozott: 2012 - ben alacsony
volt, ami nyomán 2013 - ban csökkent a vetésterület,
2013-2014-2015-2016 -ban a termelők szempontjából
nagyjából elfogadható volt az ár, ami 2017-ben visszaesett.
A termelők beszámolói szerint 2018 alacsony árakkal
indult, majd az európai 30 százalékos terméskiesés miatt
jelentősen emelkedett, és a magas ár jellemző volt
később is. Tavaly az elmúlt kilenc év legmagasabb
termelői átlagára alakult ki, amit a hozamkiesések miatt
a termelők nem tudtak kihasználni - írták. Tavaly a betárolt
magyar hagyma júniusra elfogyott, az áttelelő hagyma
augusztus közepi megjelenését már várta a piac, az áru
gyorsan és jó áron el is kelt.
-mti -