"Az, aki arra használja ügyességét és alkotó képzeletét,

hogy meglássa, milyen sokat tud adni száz forintért, ahelyett, hogy azt keresse, milyen keveset tud adni száz forintért, sikerre van ítélve."

Homlokzatok hőszigetelése kőzetgyapottal

Az energetikai követelmények fokozatos szigorodása és az épületek üzemeltetési költségeinek csökkentésére irányuló törekvések miatt egyre jobban terjednek a homlokzatok úgynevezett kontakt hőszigetelési rendszerei. Ezek a legegyszerűbb, egyben legolcsóbb megoldások a határoló falak hatékony és gyors hőszigetelésére. A kontakt rendszer megnevezés arra utal, hogy a meglevő – akár új, akár régi falazatra – közvetlenül rögzítik a hőszigetelő táblákat, ragasztással, dübelezéssel, vagy ezek kombinációjával. Kialakításáról eredetileg európai irányelv, az ETAG 004 Bevonatréteggel ellátott többrétegű homlokzati hőszigetelő rendszerek rendelkezik, emellett már a MÉVSZ is kiadott ilyen műszaki irányelvet.

Homlokzatok hőszigetelése kőzetgyapottal

Az eredetileg 2021. januárjától bevezetett, fenti követelmények bevezetését ugyan elhalasztották, 2022. júniusáig, de ettől függetlenül célszerű már most velük számolni a felújítások során, mivel

• jelentősen csökkentik a fűtés és hűtési (légkondícionálás) költségeit,
• a hőszigetelés összesített kivitelezési költségeiben (állványozás,ragasztás, dübelezés, vakolás stb.) nem okoz jelentős növekedést a vastagabb hőszigetelés
• kőzetgyapot hőszigetelés alkalmazása mellett megmarad a falszerkezet páraáteresztő képessége
• a kőzetgyapot hőszigetelő anyag nem éghető, így a tűzvédelmi jellemző A1

Homlokzatok hőszigetelése kőzetgyapottal

A fenti táblázat azt a sokak számára meglepő tényt mutatja, hogy az általános vélekedéssel szemben nem a panelépületek, hanem a régi társas- és családi házak szorulnal rá leginkább energetikai felújításra.

Homlokzatok hőszigetelése kőzetgyapottal
Homlokzatok hőszigetelése kőzetgyapottal

Érdekességként néhány falszerkezet energetikai felújításához javasolt kiegészítő hőszigetelés tájékoztató vastagsági mérete, FKD N Thermal és FKD S Thermal anyagunk felhasználása esetén, hőhidas dübelek figyelembe vételével.

Forrás: www.koos.hu, dr. Osztroluczky Miklós

A kőzetgyapot homlokzati alkalmazása mellett szól még, hogy:

• beépítése után is megmarad a falszerkezet páraáteresztő képessége
• nem éghető hőszigetelő anyag, emiatt javítja az épület tűzbiztonságát
• Szálas szerkezetének köszönhetően tompítja a külvilág zajaitHomlokzatok hőszigetelése kőzetgyapottal

Homlokzatok hőszigetelése kőzetgyapottal

Homlokzatok hőszigetelése kőzetgyapottal

Ezekre még szüksége lehet?!