Agrárkiállítások
Megtekintheti az országosan megrendezésre kerülő Agrárkiállítások éves naptárát
"Az, aki arra használja ügyességét és alkotó képzeletét,
hogy meglássa, milyen sokat tud adni száz forintért, ahelyett, hogy azt keresse, milyen keveset tud adni száz forintért, sikerre van ítélve."
ÚJRA NÖVEKEDÉSI PÁLYÁN A HÚSIPAR
A FELDOLGOZÓK HELYZETÉT A MUNKAERŐHIÁNY MELLETT NEHEZÍTI A SZŰKÖS HAZAI AL
APANYAG-ELLÁTÁS IS
A néhány éve még csődben lévő hazai húsipar mostanra
talpra állt, a cégek fejlesztenek és eredményesen tudnak
működni. A válságos évek azonban nem múltak el
nyomtalanul, a magyar agrárium nem tud annyi nyersanyagot
előállítani, amennyire a gyártóknak szükségük
lenne, mostanra pedig ezt az ágazatot is a képzett
munkaerő hiánya sújtja.
Gyulán ismét stabil alapokon ál l a húsipar, a korábbi
válságos időket követően immár profitot és egyre növekvő
árbevételt könyvelhet el évről évre a húskombinát –
mondták újságíróknak vállalatvezetők a Magyar Termék
Nonprofit Kft. által szervezett bemutatón a Gyulahús
üzemében.
Az üzeme t 2012-ben felszámolták; helyzetével azonban
egyáltalán nem volt egyedül, a 2008 - as gazdasági
világválságot követő években számos piaci szereplő került
bajba, sokan el is véreztek. A Gyulai megmentésére a
város létrehozta a Gyulahús Kft.-t, a kormány 1,8 milliárd
forintos támogatásából megvásárolta az üzemet, a
berendezéseket, valamint a márkát, majd az új cég keretei
között újra felfuttatta a termelést.
A vállalat 2013-as 27 milliós adózott eredményéhez képest
2017-ben már 274 milliót könyvelhetett el. Daka Zsolt
ügyvezető igazgató lapunknak elmondta: bár a 2018-as
év végleges adatai nem ismertek, a cég minden bizonnyal
túlteljesítette az előző évi profitját. Az igazgató szerint a
húskombinát megmentésére létrehozott társaság a
kezdetektől nyereségesen működik, megőrizte a
munkahelyeket, 320-330 dolgozót foglalkoztat. Az első év
3,8 milliárd forintos árbevételét 2017-re 5,7 milliárdra
növelte, az előzetes adatok szerint 2018-at várhatóan
hatmilliárd forintot meghaladó forgalommal zárta.
Ez azt jelenti, hogy a felszámolásból megmentett gyár hat
év alatt több mint ötven százalékkal tudta növelni az
árbevételét. A forgalom nagyobb részét adó belföldi
értékesítés a piaci átlag fölött nőtt, az export korábbi
években stabilan 900 millió forint körüli összegét pedig
további húsz százalékkal tudták emelni.
A kivitel legnagyobb része Nagy-Britanniába és Csehországba kerül,
de egyre többet vesz fel a német piac is.
Mivel Békés megye komoly élelmiszeripari központja az
országnak – a Gyulahús mellett itt működik a Gallicoop,
itt gyártják a csabai kolbászt, a szarvasi mozzarellát, és
a Bonduelle-nek is itt található az üzeme –, Daka Zsolt
elmondása szerint ezért arra is bőven akad példa, hogy
az egyre értékesebbé váló munkaerőt egymástól igyekeznek elcsábítani a cégek.
– Évről évre egyre nagyobb kihívást jelent a megfelelően
képzett szakemberek biztosítása – fogalmazott az
ügyvezető. A Gyulahús Kft. többek között a képzések
támogatásával igyekszik kezelni a helyzetet, de már most
látszik, hogy ez egyre nagyobb feladat lesz. Az iparágban
dolgozók közül sokan a nyugdíjaskorhoz közelítenek, az
ő munkájukat és szakértelmüket nagyon nehéz pótolni.
Ráadásul, mint azt Daka Zsolt felvetésünkre elmondta, a
hagyományos eljárásokon alapuló termelés esetében
korlátozott a lehetősége annak, hogy az élőmunkaerőt
gépekkel helyettesítsék. – A gépesítésnek gyakorlati és
anyagi korlátai is vannak, így a jövőben is jelentős részt
emberi munkával kell megoldani a termelést – jegyezte meg.
Az ügyvezető igazgató szerint továbbra is létező probléma,
hogy a magyar állattenyésztés nem tudja ellátni a húsipari
igényeket, így a cég is kénytelen Németországból, illetve
Spanyolországból húst vásárolni, ahogyan a fűszereket is
sokszor importból oldják meg. Várakozása szerint remény
van arra, hogy felélénküljön a hazai gazdák körében az
állattartási kedv, a mohácsi vágóhíd felvevőképessége
miatt is több állatra van szükség.
Az ellátás szempontjából ugyanakkor jelenleg meglehetősen
kiszámíthatatlan a hazai terep. Mindez azért okozhat
fejtörést a cégeknek, mivel lenne kapacitásuk a termelés
növelésére. A Gyulahús nem képez készleteket, az
érlelőikben látható kolbász és szalámi mindegyike el van
adva, de a cég is azzal számol, hogy középtávon még
jelentősen növelni fogja a termelést.
forrás: Rácz Gergő - magyaridok.hu