
Agrárkiállítások
Megtekintheti az országosan megrendezésre kerülő Agrárkiállítások éves naptárát


"Az, aki arra használja ügyességét és alkotó képzeletét,
hogy meglássa, milyen sokat tud adni száz forintért, ahelyett, hogy azt keresse, milyen keveset tud adni száz forintért, sikerre van ítélve."
Tej-feldolgozás, sajtkészítés
Cikksorozatot indítottunk a mezőgazdasági termelők által végzett termék-feldolgozásról. Miért kényszerülnek rá és miért éri meg? Milyen lehetőségeik vannak? Hogyan működhet a hagyomány a mai modern eszközökkel? Milyen módszerek és milyen eszközök szükségesek?.
Mai témánk a tej feldolgozása. Már 30-50 liter feldolgozása esetén is elindítható, főleg a nagyobb értéket képviselő kecsketej és juhtej esetén. Végigmegyünk a feldolgozás folyamatán, megemlítve a mai modern gépészeti lehetőségeket.
Vannak vélemények, miszerint a hagyományos termékeket a régi módszerekkel és eszközökkel kell előállítani. A mai higiéniai elvárásoknak viszont meg kell felelni, és ehhez már a mai előírásokat kell betartani. Ma már nem készülhetnek az eszközök fából (mint például régen a vajköpülő) vagy aluminiumból (mint régen például a tejeskannák, tárolóedények).
A mai anyagok az élelmiszeripari minőségű rozsdamentes acélok és egyes esetekben az élelmiszeripari minőségű műanyagok. A kézműves termékek receptjei viszont megmaradnak és a modern eszközöknek köszönhetően a végtermékek minősége még javul is – a fogyasztók legnagyobb örömére.
Fejés
Ma már a kisebb gazdaságokban is fejőgépet célszerű használni. Akár néhány fejős állat esetén is megéri. Nagy fizikai megterhelést vesz le a termelő válláról és javul a tej tisztasága is.
Hűtés
Fejés után a lehető legrövidebb időn belül le kell hűteni a tejet. A kisgazdaságokban a hűtőkompresszorral egybeépített hűtőkádak szolgálják ezt a célt. Ha a fejés után a tej azonnal feldolgozásra kerül, akkor a hűtés akár el is hagyható. Érdemes a hűtéstechnikát úgy méretezni, hogy 2 napi tejhozam beleférjen.
Tejszín leválasztás
A végtermék-változatok függvényében a tej zsírtartalmának csökkentése szükséges, melyhez szeparátort használnak.
Ezt a folyamatot akár a nyers, tőgymeleg tejjel el lehet végezni, akár a későbbi melegítés folyamán. Miért szükséges? Csak egy példa: a sajtok esetén a nagyobb zsírtartalom erőteljesebb ízeket eredményez, viszont az eltarthatósága csökken illetve kényesebb lesz.
A tejszín - leválasztás másik célja, hogy tejfölt, krémsajtokat és emelt tejszíntartalmú joghurtokat készíthessünk.
Vaj készítés
A lehűtött tejszínből, vajköpülő segítségével készül el a vaj. A mai modern eszköz már nem fából, hanem rozsdamentes acélból készül és nem kézzel, hanem villanymotorral hajtják.
Hőkezelés
Nevezhetnénk pasztőrözésnek is. Célja, hogy a káros és nemkívánatos mikroorganizmusok elpusztuljanak a tejben és teret biztosítsanak a feldolgozás során bevitt oltóanyagban lévő mikroorganizmusok szaporodásának. Ha a végtermék pasztőrözött tej és tejes italok, akkor a pasztőrözés után egyből a „töltés”következik.
Nagyobb tej-mennyiségek esetén (napi 1000 liter felett) már folyamatos üzemű, lemezes hőcserélővel szerelt pasztőrt célszerű alkalmazni. Kisebb mennyiségek esetén a hőkezelés-pasztőrözés eszöze a pasztőrkád, melyet szerencsés esetben úgy alakítanak ki, hogy egyben sajtkádként, túrókádként és joghurtkádként is működni tudjon. A fűtési energiát meglévő kazán, és elektromos fűtés biztosítja. Ugyanebben a kádban történik meg a bealvasztás (túró, sajt, és akár joghurt, kefir esetén is).
Alvadékszűrés
Túró- és sajtkészítés esetén a kádban felaprított alvadékot leszűrik, vagyis a savó nagy részét eltávolítják. Ez történhet a kádon belül, megfelelő szűrőeszközök alkalmazásával, vagy külön egységben, úgynevezett „alvadékszűrő” kádban, melyet akár présfejekkel is fel lehet szerelni az intenzívebb savó-eltávolítás érdekében.
Túró készítés
A túrót és a friss sajtokat hasonló módszerrel készítik. Elegendő lehet az előszűrt alvadékot t úrószacskóban felfüggeszteni a sajtasztal keretére ahol gravitációsan lecsepeg. Az alvadékszűrő kádban történő préselés a nagyobb mennyiségek esetén célszerű megoldás.
Töltés
A folyékony termékek csomagolási módja. Ezek lehetnek: tej, tejes italok, joghurt, kefir, és ezek gyümölccsel vagy más anyagokkal ízesített változatai. A kisüzemi töltőgépek multifunkciós kivitelűek: ugyanaz a gép alkalmas palackba, pohárba, kisvödörbe vagy más edénybe történő töltésre is, és tudja tölteni a sűrű anyagokat is. A műanyag poharak fedélhegesztése szintén a folyamat része. A „műanyag” nem igazán illik a kézműves termékekhez, de válaszhatunk olyan műanyagot, amely kukoricából készül és teljes mértékben komposztálható, ezáltal környezetbarát.
Tárolás-érlelés
A tejtermékek tárolására a kisebb mennyiségek esetén hűtőszekrényt, nagyobb mennyiségek esetén hűtőkamrát célszerű alkalmazni. A sajtok érlelése is ebbe a folyamatba sorolható, habár az érlelőben a megfelelő hőmérséklet tartása mellett a páratartalom és a rendszeres szellőztetés is fontos, amit csak kombinált gépészettel lehet elérni, amihez nagy szakértelem szükséges.
Csomagolás
Az értékesítéshez legközelebb álló folyamat, Itt nyeri el a termék azt a formáját, ahogyan a fogyasztó talákozik vele. Fontos a tetszetős külső. A folyékony termékek csomagolásáról, „töltéséről” már volt szó, ezen a pontos a szilárd termékekkel foglalkozunk. A legcélszerűbb eszköz a vákuumcsomagoló gép. Nem csak szép külsőt biztosít a terméknek, de az eltarthatóságát is növeli. A gép megválasztásánál ügyelni kel arra, hogy a sajthoz jól alkalmazkodó kivitel legyen, de gyűrje össze a vákuum a sajtot. A sajt felcímkézése után máris indulhatunk a vevőkhöz.
A kézműves tejtermékek közül kiemelkedően nagy népszerűségnek örvendenek a sajtok. Örömteli hír a fogyasztók számára, hogy egyre több gazdaságban készítenek kiváló minőségű kézműves sajtokat, melyek nemzetközi versenyeken is díjat nyernek. A másik nagyon népszerű termékkör a valódi gyümölcsöket tartalmazó joghurtok.
Cikksorozatunk következő témája a gyümölcsfeldolgozás/zöldség-feldolgozás lesz, melynek mai modern gépészeti lehetőségeivel is foglalkozunk.
Még a magazin megjelenése előtt elolvasná?
Kérje cikkünket a mintagazda@gmail.com email címen.
- Gajdácsi László,
Ab REX Kft Gödöllő;
www.abrex.hu -