"Az, aki arra használja ügyességét és alkotó képzeletét,

hogy meglássa, milyen sokat tud adni száz forintért, ahelyett, hogy azt keresse, milyen keveset tud adni száz forintért, sikerre van ítélve."

Kleffmann és Partner Kft.

H-1113 Budapest, Karolina út 16.
+36 1 322 6205
office.h@kleffmann.com

www.kleffmann.com
https://www.facebook.com

Rovarok, kártevők elleni őszi védekezés repcében 2017 őszén Magyarországon

A 2017-es vetési idény előtt jelentkező repce növényvédelmi szükséghelyzet jelentős hatással volt az őszi rovarölő szeres kezelések alakulására. Míg 2016 őszén a vetett terület 63%-ára juttattak ki rovarölő növényvédőszereket, 2017 őszén ez az arány csak 38% volt. A csávázószerek használata kiváltotta a talajlakó kártevők és a fiatalkori lombkártevők elleni kezeléseket. Az előző mezőgazdasági szezonban a terület közel 30%-ára juttattak ki rovarölő szereket 2-leveles állapotban. Ezzel szemben 2017 őszén csupán a repcével vetett terület 10%-án volt indokolt a rovarok elleni védekezés ugyanebben a fenológiai fázisban.

A 2016 nyarán kiadott szükséghelyzeti engedélyek a vetett terület közel 10%-án engedélyezték csávázott vetőmagok vetését. 2017 őszén rovarölő csávázószerrel kezelt vetőmagot a terület 68%-án vetettek. A csávázott vetőmaggal vetett terület, illetve kijuttatott inszekticidek aránya regionálisan jelentős különbségeket mutat. Az Észak-magyarországi gazdaságok az országos átlagnál nagyobb mértékben vetettek csávázott vetőmagot, sőt az őszi rovarölő szer felhasználás területre vetített aránya is ebben a régióban volt a legnagyobb. Az Észak-alföldi és a Közép-dunántúli régióban az országos átlagnál kisebb mértékben védekeztek a kártevők ellen. E két régióban a vetett terület 27%-án nem történt rovarok elleni védekezés.A mikrogranulált starter műtrágyák hazai jelentősége

A starter műtrágyák használatával a növények korai fejlődéshez szükséges tápelemeket tudjuk biztosítani, lehetőleg azonnal felvehető alakban. Ennek egy speciális formája az utóbbi években egyre szélesebb körben terjedő tápanyagutánpótlási technológia, a mikrogranulált műtrágyák alkalmazása. Bár fajlagosan drágábbak, előnyük mindenképpen bizonyított.

A starter trágyázás kiemelkedő fontosságú makroeleme a foszfor, amely a talajban nem mozog, hanem gyorsan megkötődik és abban a rétegben marad, ahová kijuttattuk. Ezért indokolt, hogy közvetlenül a györkérzónában „tálaljuk fel” a növényeknek. A vetéssel egy menetben kijuttatható mikrogranulált starter műtrágyák elősegítik a biztos indulást. A könnyen és gyorsan felvehető tápanyagok következtében ugrásszerűen megnő a gyökérképződés, amely segíti a fiatal növényeket az adódó stressz legyőzésében. A nagyobb gyökértömegnek köszönhetően a növények a talajlakó kártevők kártételével szemben is ellenállóbbak lesznek.

A mikrogranulátum apró méretének (0,5-1,2 mm) köszönhetően tudja biztosítani a tápanyagok tökéletes eloszlását a csírázási zónában. E termékek egy kilogrammjában kb. 1 000 000 granulátum található, míg a hagyományos műtrágyánál ennek csupán a tizede, 100 000 darab (méretük 2-5 mm). A mikrogranulátumoknak tehát nagyobb a fajlagos felületük, tápanyagleadásuk ebből eredően hatékonyabb.

Előbbi esetében kb. 3000 szemcse jut egy négyzetméterre, utóbbinál kb. 300, amelyek ráadásul nem is biztos, hogy a gyökerek megfelelő közelségében helyezkednek el a kijuttatást követően. A dózisban megmutatkozó különbség is látványos, hiszen a korszerű technológia kultúrától és terméktől függően 20-40 kg/ha-t ír elő, míg a hagyományos kb. 100 kg/ha-t.

Az egyre szélesedő hazai termékpaletta némileg eltérő makro-, mezo-, és mikro-elem-összetételű készítményekből áll. A termék kiválasztásánál fontos minőségi paraméter a szemcsék felületkezelése, ezzel megakadályozva a termék porosodását, a higroszkóposságból eredő összetapadását, továbbá a speciális bevonat megkönnyíti a kijuttatást azáltal, hogy nő a szemcsék gördülőképessége.


Vetőmag, Növényvédelem, Mezőgazdasági gépek, Állattenyésztés & Állategészségügy, Kertészet, AgriMore, Kleffmann és Partner Kft.; álló

Kleffmann és Partner Kft.

Elolvasom

Vetőmag, Növényvédelem, Mezőgazdasági gépek, Állattenyésztés & Állategészségügy, Kertészet, AgriMore, 
			  Kleffmann és Partner Kft.; álló
Vetőmag, Növényvédelem, Mezőgazdasági gépek, Állattenyésztés & Állategészségügy, Kertészet, AgriMore, 
			  Kleffmann és Partner Kft.; álló
Vetőmag, Növényvédelem, Mezőgazdasági gépek, Állattenyésztés & Állategészségügy, Kertészet, AgriMore, 
			  Kleffmann és Partner Kft.; álló

Ezekre még szüksége lehet?!