"Az, aki arra használja ügyességét és alkotó képzeletét,

hogy meglássa, milyen sokat tud adni száz forintért, ahelyett, hogy azt keresse, milyen keveset tud adni száz forintért, sikerre van ítélve."

A fogyasztói tudatosság gyermekkorban kezdődik

A NÉBIH szemléletformáló programjai a kockázatelkerülésre és a biztonságos, jó minőségű hazai termékek fenntartható fogyasztására ösztönöznek

Kutatások bizonyítják, hogy az élelmiszervásárlással, tárolással és ételkészítéssel kapcsolatos feladataink jelentős hányadát rutinszerűen végezzük el. Ez persze természetes jelenség, hiszen rengeteg energiát és időt spórolunk meg azzal, hogy nem tépelődünk hosszú percekig egy-egy termék megvásárlása előtt. Ugyanakkor komoly kockázatot hordoz magában, mert a rosszul rögzült gyakorlatok sokszor évekig vagy akár életünk végéig elkísérnek minket. Ezt a problémát célozta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), amikor a gyerekeknek szánt szemléletformáló programjait megtervezte.

Hogyan dönt a fogyasztó?

Fogyasztói magatartásunkat az anyagi lehetőségeinken és a környezetünkön túlmenően egyéni jellemzőink is meghatározzák. A kutatások rámutattak arra, hogy fontos szerepe van annak, hogy milyen tudással, információkkal rendelkezünk, és abból mit tartunk hitelesnek. Ugyanakkor jelentős mértékben befolyásolnak minket az érzelmeink is, amelyek sokszor észrevétlenül terelgetnek egy-egy döntés irányába.

Az élelmiszerekkel kapcsolatos tevékenységeink meghatározó hányadát azonban a megszokás irányítja. A marketing szakemberek számára az első lépés ezért mindig a figyelem felkeltése és az érdeklődés kiváltása, és csak utána jöhetnek az elmélyültebb márkaüzenetek.

Az élelmiszerbiztonság területén sincs ez másképp. Ismert tény, hogy az élelmiszer-eredetű megbetegedéssel járó események túlnyomó többsége a háztartások helytelen élelmiszerkezelési gyakorlatához köthető, s ezek meghatározó része megelőzhető lenne egy kis odafigyeléssel.

A szakemberek ezzel kapcsolatos intelmei azonban a XXI. századi információs dömpingben már egyre nehezebben találtak utat a fogyasztóhoz. Az immár 135 éves múltra visszatekintő élelmiszerlánc - felügyeleti hatóság, a NÉBIH 2012-es megújulása és a 2013-ban elfogadott, 10 évre szóló Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia erre a kihívásra is igyekezett választ adni.

Alapfeladattá vált, hogy a felnőtt korú lakosságot azokban az időszakokban is friss és érdekes, de tartalmas információkkal szükséges ellátni, amikor éppen nincs krízishelyzet: ez az ideje az építkezésnek, vagyis a hosszú távú célokat követő, kockázat-megelőzési szándékú szemléletformálásnak.

Ezeket az információkat a NÉBIH témák köré csoportosította, és programszerűen kezeli. Jó példa erre az élelmiszerbiztonsági tárgyú Ételt csak okosan!, az élelmiszerminőséggel foglalkozó Szupermenta, a fenntarthatósággal, élelmiszerhulladékokkal foglalkozó Maradék nélkül, a felelős állattartásról szóló Szabad a gazdi, a veszettség - megelőzés tárgyú Ne habozz!, vagy éppen az erdőtűz-megelőzési kampány. Ezek a kampányok mind egyedi célokkal, eszköztárral, kapcsolati hálóval és arculattal rendelkeznek. Ez a garancia arra, hogy mindegyik a leghatékonyabban találja meg a maga célközönségét, és egyben rugalmas lehetőséget biztosít a folyamatos megújulásra is.

Ételt csak okosan!

Az Ételt csak okosan! program fókuszában tehát a bevásárlás, az élelmiszerek tárolása, higiénikus előkészítése, a maradékok tárolása és természetesen az ételkészítéssel összefüggő személyi higiénia áll. Bár a felnőtteknek szánt programelemek is lényegesek, a szakértők szerint a gyerekkori szemléletformálás az a kulcsterület, amely valódi, hosszabb távú hatást gyakorolhat a fogyasztói magatartás megfelelő fejlődéséhez.

Ennek megfelelően a NÉBIH az élelmiszerbiztonsági kockázat-megelőzés területén 2018 év elején egy új iskolai programot indít útjára. Az alsó tagozatos diákokat egy ingyenes, a NÉBIH munkatársai által pedagógusokkal közösen fejlesztett oktatási csomaggal célozzák majd meg, amelynek részei a tanítók, tanárok felkészülését segítő kézikönyv és a szabadon felhasználható, órai használatra kész diasorok, valamint az anyag visszakérdezését segítő feladatlapok.

Maradék nélkül

A fejlettebb gazdaságú országok – köztük Magyarország – lakosai óriási mennyiségű élelmiszerhulladékot termelnek évről évre. Ráadásul e mennyiség nagy részre, a becslések szerint a fele teljesen feleslegesen keletkezik, vagyis pazarlásnak nevezhető. Csak a magyar fogyasztók által elpazarolt mennyiség elegendő lenne további 4-500 ezer ember, vagyis egy nagyobbacska magyarországi megye éves jóllakatására.

Sokszor teljesen hétköznapi dolgok húzódnak meg ennek hátterében: egy kicsit többet vásároltunk, egy kicsit többet főztünk, egy kicsit többet szedtünk a tányérunkra, vagy éppen megfeledkeztünk a hűtőben tárolt élelmiszerről.

A megoldás kulcsa tehát az élelmiszerbiztonsághoz hasonlóan ebben az esetben is egy kis plusz odafigyelés lenne.

Sajnos egy felnőtt embernek a kutatások szerint már szinte fel sem tűnik, hogy mennyi élelmiszer végzi a háztartásának szemetesében. Ezért fontos, hogy időben felismerjük a problémát és annak megoldási lehetőségeit már gyerekkorban elsajátítsuk, amikor még nem alakulnak ki a helytelen rutinok az élelmiszerekkel kapcsolatos magatartásunkban.

A Maradék nélkül kampány általános iskolai programját ugyancsak 2018-ban mutatja majd be a NÉBIH. Ennek magja szintén egy pedagógusokkal közösen elkészített ingyenes, elektronikus könyv lesz, amelyet elsősorban a felső tagozatos diákok – és természetesen az őket tanító pedagógusok – figyelmébe ajánlanak. Érdekesség, hogy a tananyag legfontosabb elemei később angol nyelven is megjelennek majd. A kétnyelvűség oka, hogy az iskolai program terveit az Európai Unió alkalmasnak találta arra, hogy a későbbiekben más európai államokban is bemutassák, ezért a LIFE keretprogramból támogatást biztosított hozzá.

Élelmiszerbiztonság és fenntartható fogyasztás az iskolákban

A NÉBIH élelmiszerekkel kapcsolatos oktatást támogató programjai a meglévő alaptárgyak ismeretanyagainak kiegészítését, színesítését szolgálják, ugyanakkor önálló oktatási csomagként is alkalmazhatók, így például az iskolai egészségnapokon, fenntarthatósági témahéten, osztályfőnöki órákon, szakkörös foglalkozásokon, erdei iskolai vagy tematikus osztálykirándulásokon, nyári táborokban is jól hasznosíthatók. A NÉBIH az iskolai programokat évente jelentkező tanulmányi vetélkedőkkel, folyamatosan frissülő programelemekkel, bemutató órákkal és a pedagógusoknak kialakított, oktatást támogató közvetlen telefonos vonallal támogatja majd.

- NÉBIH -

1024 Budapest, Keleti Károly u. 24.
nebih@nebih.gov.hu
http://www.nebih.gov.hu
https://www.facebook.com/nebIh.hu/


A fogyasztói tudatosság gyermekkorban kezdődik, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal; ÁLLÓ

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal

Elolvasom

Ezekre még szüksége lehet?!