"Az, aki arra használja ügyességét és alkotó képzeletét,

hogy meglássa, milyen sokat tud adni száz forintért, ahelyett, hogy azt keresse, milyen keveset tud adni száz forintért, sikerre van ítélve."

Paulownia Cotevisa2 Kínai Császárfa

+36 70 776 3800
+36 70 378 0437
patentokft@gmail.com
www.paulowniaplanet.com
https://www.facebook.com/iparicsaszarfa/

Császárfa vs Ipari CsászárfaGyakorlati tudnivalók az ültetvényekről

Ahogy ígértem írásaimmal megpróbálok egy teljesebb átláthatóbb képet teremteni a mai Magyar császárfa piacon. Valamint aki ténylegesen császárfa telepítésen gondolkodik, annak némi segítséget adni a döntés meghozatalában.

Először is, aki ezt a cikket olvassa az már biztosan hallott a különböző típusú császárfákról. Nagyon sokféle létezik, most nem szeretnék felsorolást tartani a különböző fajtájú császárfa nevek között. Különben is annyi van, és a fantázia nevek is olyan gyorsan változnak, hogy mire az írás végére érnék, már elavulna a lista A kezdetekhez egy döntés szükséges.

Döntést kell hozni arról, hogy milyen céllal szeretném a császárfa telepítésemet létrehozni. Több telepítéstípus jöhet szóba. Lehet tűzifa, mézelő típusú, biomassza, vagy fűrészáru célú telepítés. Olyan hogy telepítek egy ültetvényt, ami ez is lesz, meg az is lesz, olyan nincs. Tudom, hogy az interneten nem ezt lehet olvasni. Tehát a minden egyben típusú ültetvény, a gyakorlatban nem működik. Mindenki haszonnal szeretné zárni az ültetvénylétrehozást. Ezért a lehetőségeket, és a várható bevételeket sorra kell vennünk. A fűrészáru alapanyagnak telepített ültetvény ígéri a legjobb bevételeket, de nekünk kell eldönteni, hogy számunkra melyik a legmegfelelőbb, és ehhez kell megkeresni a legalkalmasabb fajtát.

Ipari Császárfa ültetvény létrehozása.

Fajtaválasztás! Fontos tudni, hogy ha valaki ipari császárfa ültetvényt kíván létrehozni nagyon nem mindegy, hogy milyen fajta fákat telepít. Hiszen a végtermékünk a fűrészárú lesz. Ezek a legkönnyebben eladhatóak, és ha eladásra kerülnek, akkor a faanyag magasabb minősége emeli az áru értékét. Csak olyan fajtát válaszunk ami megfelel ezen kívánalmaknak. Mire kell figyelmet fordítani. Dokumentáció, fajtaigazolás. Lehetőleg ne egy fantázianévvel ellátott bizonytalan forrásból származó palántát telepítsünk. Jó ismérv lehet a Közösségi Növényfajta Oltalmi hivatal bejegyzése. Közismertebb nevén CPVO. Magyarországon mind az erdészet, mind a mezőgazdaság elfogadja, mint minősített szaporító anyagot. Nem mindegy, hogy milyen minőségű a faanyag, ami vágódik az ültetvényen. Itt szintén jó, ha az adott faanyagnak van TÜV, vagy ISO 9001 minősítése. Nagyon kevesen tudják, de a telepítési dokumentáció megléte a faanyag értékesítésénél elengedhetetlen. Sajnos nagyon sokan beleesnek abba a hibába, igazolatlan eredetű, dokumentáció nélküli császárfa palántákat vásárolnak, mert az olcsóbb, és csalódás a végeredmény. Nem véletlen lehet annyi negatív véleményt olvasni a „Császárfákról”. Holott nem a császárfa rossz, hanem a fajtaválasztás.

Amennyiben a kiválasztott fajta dokumentációja rendben van, jöjjön a következő lépés, az ültetvénylátogatás. Ha jó névű, valós kereskedőtől vásároljuk a növényeinket, akkor biztosan tud mutatni nagyon szép, referenciaértékű ipari telepítést. Ezt, ha módunkban áll, akkor tekintsük meg. Ez lehet az első személyes tapasztalat a fajtával. Utána vegyük sorra a garanciális feltételeket, és a háttértámogatást. Ha ez is megvan, akkor megnézhetjük az árakat.

Aki eddig végigolvasta a cikket, rájöhetett, hogy a csemete ára kb 16 rendű dolog. Nagyon nem érdemes az ár alapján döntést hozni. Ne az lebegjen a szemünk előtt, hogy a vásárláskor spórolhatunk pár ezer forintot. Mert, ha nem jön össze, akkor nem megtakarítottam azt a keveset, hanem az összes többit dobtam ki. Ugye ezen érdemes elgondolkodni??? Egy jó minőségű palánta ára, ami valóban alkalmas ipari ültetvénynek, az 2000-2500 Ft/db körül mozog. Lehet viszont császárfát kapni már 700 Ft-ért is. Valamiért ez a vásárlóknak nagy fejtörést okoz. Ha vetőmagról van szó, vagy csak odahaza a kertjébe szeretne kiültetni egy jó termő gyümölcsfát, egy percig sem gondolkodik senki, hogy a minőségi, nemesített fajtát válasszon vetőmagnak, vagy gyümölcsfának. Higgyék el, ez császárfa esetében is legalább ennyire fontos, ha nem fontosabb.

Két nagyon fontos dolgot kell szem előtt tartani. Ipari Császárfa telepítésről van szó, ahol a folyamat végén bevételt szeretnék. Tehát nem hobby! A bevételem akkor valósul meg, ha körültekintően járok el a fajtaválasztásnál, és betartom a forgalmazó által adott munkatervet. A „ majd vissza kell vágni, és öntözni kell” típusú mondat nem minősül munkatervnek. Ez akkor sem változik, ha az internetes marketinghuszárok szebben fogalmaznak, vagy olcsóbb megoldásokat kínálnak.

Az öntözőrendszer csak az első kettő-három évben szükséges a fa neveléséhez. A tápanyag utánpótlásra is kb ennyi ideig van szükség. Valamint a kézi munkafolyamatokat, amivel kialakítható a törzs, és lombkorona aránya ilyenkor tekinthető befejezettnek. Tehát az első kettő melós év után lehet lazítani, és várni, hogy a növények elérjék a kívánt törzsátmérőt. Azaz vágásérettek legyenek.

Ültetvényünk talajra gyakorolt hatása. Mert ez ügyben is sok mindent lehet hallani. Az ősszel lehulló lombkoronát nem távolítjuk el a területről. A levelekben többféle tápanyag található. Ezeket komposztálódás után a fa fel tudja szívni, és így megindulhat egy természetes tápanyag körforgás az adott talajban. Nagyon fontos az ipari császárfa, nem zsákmányolja ki a talajt. Sőt épp ellenkezőleg az első három év után a lehullott lombkoronának köszönhetően kb 3-4 cm új humuszréteg megjelenésére lehet számítani. Ez szintén nem elmélet, hanem személyes tapasztalat.

Várható bevételeink.

Szakszerűen kinevelt, betartott munkatervvel kezelt ültetvényünk esetében, vágáskor a felhasználható faanyag mennyisége 180 -210 m3 hektáronként . A faanyag piaci árai. Lábon az ültetvényről értékesítve, kb 5,5 – 6,2 millió forint/ha. Szélezett fűrészáruért elkérhet 16-18 millió forintot is/ha. Nagyon nagy haszon. Ezért nem szabad spórolni a kinevelésnél, és a fajta kiválasztásánál.

Írásom azoknak ajánlom, akik döntés előtt állnak császárfa, ipari császárfa telepítésében. Bízom benne, hogy írásom összeszedett és érthető volt.

Franczia Balázs


IPARI CSÁSZÁRFA, Paulownia Cotevisa2 Kínai Császárfa;

Paulownia Cotevisa2 Kínai Császárfa

Elolvasom

IPARI CSÁSZÁRFA, Paulownia Cotevisa2 Kínai Császárfa;
IPARI CSÁSZÁRFA, Paulownia Cotevisa2 Kínai Császárfa;
IPARI CSÁSZÁRFA, Paulownia Cotevisa2 Kínai Császárfa;

Ezekre még szüksége lehet?!