"Az, aki arra használja ügyességét és alkotó képzeletét,

hogy meglássa, milyen sokat tud adni száz forintért, ahelyett, hogy azt keresse, milyen keveset tud adni száz forintért, sikerre van ítélve."

Tavak, csatornák vízszigetelésének nehézségei

Különböző okok miatt épít valaki tavat, csatornát. Előfordulhat, hogy a katasztrófavédelem írja elő a tűzivíztározó építését vagy jogszabályoknak kell megfelelni a tárolás módjával, pl. hígtrágyatárolásra épített tavak esetében. Egyre gyakrabban épülnek öntözővizet tároló tavak, csatornák is. Ezek az öntözővíztározók segítenek a szélsőségesen sok eső és nagy szárazságok miatt kialakuló problémák enyhítésében és a jobb termésátlag elérésben.

Bármilyen tó is épül, a legtöbbször vízszigetelésre van szükség, mert a talaj csak nagy ritkán alkalmas a víz megtartására. A vízszigetelés – legyen szó pár száz vagy több ezer köbméteres tóról – szinte minden esetben valamilyen fóliával történik. A vízszigetelő fóliákat sokszor hívják geomembránnak, tófóliának, lemeznek, de ezek csak különböző elnevezések ugyanarra: egy olyan fólia, ami teljesen vízzáró, erős és hosszú ideig ellenáll az UV sugárzásnak.

A fólia telepítéséhez jó néhány feltételnek teljesülnie kell: a hőmérséklet nem lehet 5°C fok alatt, nem lehet csapadékos, párás az időjárás, nem fújhat túl erős szél és a medernek teljesen száraznak kell lennie. Elsőre nem tűnik bonyolultnak, de a gyakorlat mást mutat: sokszor az utolsó pillanatra marad a vízszigetelés, amikor már nincs idő kivárni a megfelelő körülményeket. Ezen a ponton válik nagyon hangsúlyossá a kiválasztott vízszigetelő fólia típusa. A fólia típusa ugyanis meghatározza a telepítés technológiáját is.

Homogén fóliák (lágy PVC, homogén HDPE, gumifólia, azaz EPDM) esetében a nagy súly vagy az anyag felépítése (nem hajlékony) miatt a jellemző módszer a fólia helyszíni toldása. Ilyenkor fóliacsíkokat vagy kisebb-nagyobb lepleket helyeznek el egymás mellé és a fóliák találkozásainál hegesztéssel vagy vulkanizálással teszik folytonossá az anyagot. Ez a folyamat sok ideig eltarthat (1-2 nap, de nagyobb tavaknál akár több hét is), ami alatt folyamatosan minden körülménynek ideálisnak kell lennie. Jól látható, hogy ez adott esetben komoly nehézségeket, plusz költségeket, kitolódó határidőket és rossz esetben nem megfelelően vízzáró szigetelést eredményezhet.

A kompozit vízszigetelő fóliák (szövött-bevonatolt HDPE) esetében ehhez képest helyszíni toldásra csak ritkán van szükség. Ez annak köszönhető, hogy ez a fóliatípus egyszerre könnyű és erős, ezért üzemben, nagy méretben előre méretezhető. Az így elkészült, akár több ezer négyzetméteres fólialeplek, sokszor helyszíni toldás nélkül telepíthetők. Amennyiben mégis van némi helyszíni toldásra szükség, az sokkal kevesebb, mint a homogén anyagok esetében. Ezek a fóliák a több napos vízszigetelési munkát akár pár órára csökkenthetik, a több hetest pedig néhány napra. Ahol nincs helyszíni toldásra szükség, ott akár az ideális körülményektől eltérő helyzetben is megoldható a vízszigetelés.

Jó példa a szövött-bevonatolt HDPE fóliákkal történő munkára az alábbi tószigetelés, amihez BTL fóliát használtak. A feladat itt egy kb. 2 500 m2-es felület vízszigetelése volt, ami mindössze egy délelőtt alatt elkészült.

Törő Gergely
Ezekre még szüksége lehet?!